Hyppää sisältöön

Peter von Bagh

Karl Peter Conrad von Bagh (1943-2014) oli suomalainen elokuvahistorian ja populaarikulttuurin asiantuntija, joka oli verkostoitunut myös laajalle Suomen ulkopuolelle. Tunnustuksena toiminnastaan elokuva-alan piirissä hänet kutsuttiin Cannesin elokuvajuhlien tuomaristoon vuonna 2004.

Professori von Bagh tunnettiin tiedoiltaan miltei ylivertaisena elokuvahistorioitsijana, joka tunsi henkilökohtaisesti monet niin kotimaansa kuin koko maailman elokuvayhteisön jäsenistä. Kirjallisessa tuotannossaan tuottelias von Bagh ei ole kuiva teoreetikko, vaan antautuu koko sielullaan elokuvan tarjoamille elämyksille. Hänelle elokuvan historia on filmiruutuihin kiteytyneitä tähtihetkiä, joista kuvastuu niin inhimillisesti universaaleja tunteita kuin ainutlaatuisia näkökulmia eri aikakausiin.

Elokuvahistoriaa käsittelevissä teoksissaan Peter von Bagh kirjoitti mielellään filmeistä ja tähdistä, joiden hän koki olevan jopa ”elämää suurempia”. Hänen lennokas tyylinsä on toisaalta uskollinen Cahiers du Cineman luomalle ranskalaiselle elokuvaesseelle, mutta von Bagh onnistuu myös välittämään lukijalleen elokuvien hänessä herättämät tunteet.

Haastatteluteos Aki Kaurismäki (2006) esitteli Suomen kansainvälisesti tunnetuimman elokuvaohjaajan. Samanaikaisesti ranskaksi julkaistussa teoksessa von Bagh teki Kaurismäen uralle ja elokuville samankaltaisen syväluotauksen kuin Francois Truffaut teki haastattelukirjassaan Hitchcock ihailemastaan ohjaajasta. Julkisuudessa myös vaikeasti tulkittavista lausunnoistaan tunnettu Kaurismäki kertoo ystävälleen von Baghille omista töistään harvinaisen avomielisesti ja yksityiskohtaisesti.

Jättimäinen Sininen laulu (2007) perustuu von Baghin samannimiseen televisiosarjaan, mutta on täysin itsenäinen teos 1900-luvun suomalaisesta taiteesta, elokuvasta ja kirjallisuudesta. Se perustuu televisiosarjaa varten tehtyihin lukemattomiin taiteilijoiden haastatteluihin, joista hahmottuu pienen maan uskomattoman rikas ja vivahteikas taide-elämä.

Kuva: Veikko Somerpuro

Teokset